Финансистът Левон Хампарцумян коментира пред БНТ решението на Европейската централна банка

...
Финансистът Левон Хампарцумян коментира пред БНТ решението на Европейската централна банка
Коментари Харесай

Достъпът до кредит ще стане по-скъп

Финансистът Левон Хампарцумян разяснява пред БНТ решението на Европейската централна банка да увеличи главната си рента с половин %, катоедин от инструментите в ръцете на централните банки, с които се бори инфлацията.

Според него, най-добрата битка против инфлацията е производството на повече артикули и услуги, които да балансират остатъка на парична маса, но това е по-лесно да са каже, в сравнение с да се направи.

" Те направиха напряко половин %, което изглеждаше скромничко, само че в действителност е двойно повече от предстоящото ", счита финансистът.

Според него, това е към този момент явен сигнал, че ерата на многото евтини пари и ликвидност е завършила, тъй като остатъкът на ликвидност е един от проинфлационните фактори, който помпа инфлацията.

" Сега към този момент се счита, че растежа в еврозоната би трябвало да се отвърна с по-висок лихвен % ", счита финансистът.

 iStock

" Притеснението на ЕЦБ е внезапното повишение на лихвите в южните страни на еврозоната, главно Италия. Ние сме част от банковия съюз, на практика за нас, това ни пази от още по-рязко повишение на лихвите. Държавата би трябвало да вземе антиинфлационни ограничения, с цел да може ние, в случай че сме съществени, че ще вървим в еврозоната, да отидем, тъй като Хърватия ще отиде ", разяснява Хампарцумян.

" ЕЦБ дружно с повдигането на лихвите, разгласи един нов инструмент, което е метод да се продължи подпомагането на по-задлъжнелите южноевропейски страни, без това да се отрази на цялата картинка. Опитват се по някакъв метод да наподобят обстановката в Съединени американски щати 2009-2010 година ", сподели още Левон Хампарцумян.

Според него ние би трябвало да мислим за проект за реиндустриализация, за енергийна самостоятелност, което не е безусловно обвързвано със слънчеви централи. Той счита, че банките имат задоволително пари.

" Днес ипотечен заем се взима по-трудно в сравнение с в интервала на 2007-2008 година. Бумът на цените в жилищното строителство в огромните градове ще се поуспокои най-вероятно, достъпът до заем няма да бъде по-труден, само че той ще стане по-скъп. Банките могат да си трансформират комерсиалните политики ", сподели още банкерът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР